För er som inte är med i A-kassan

Uppmaning från regeringen

Hej,

Den 30e Mars gick regeringen ut med ytterligare satsningar på arbetsmarknaden. Denna gången vänder de sig till arbetstagaren, som får det lättare att söka A-kassa. Läs nedan och gå gärna in på bifogad länk för att söka mer information.

  • Tidigare har man behövt jobba 80 timmar i månaden i minst sex månader för att få a-kassa. Nu sänks det till 60 timmar. Medlemsvillkoret, det vill säga hur länge man ska ha varit medlem i a-kassan för att få mer än grundbeloppet, sänks från 12 till tre månader.
  • Taket och grundbeloppet i a-kassan höjs tillfälligt. Taket höjs från 910 kronor till 1 200 kronor de första 100 dagarna.
  • Kvittot för detta paket landar på 10,8 miljarder kronor.

Den här gången är det satsningar på arbetsmarknaden som föreslås av samarbetspartierna. Krispaketet är det fjärde i raden och innehåller bland annat tillfällig förstärkt arbetslöshetsersättning, satsningar på utbildning och tillskott till Arbetsförmedlingen.

Krispaketet är att kraven för att få a-kassa sänks, både vad gäller hur mycket man måste ha arbetat för att kvalificera sig och hur länge man behöver ha varit med i a-kassan. Nivåer höjs för vad personer kan få ut från systemet, från golv till tak. 

Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nytt-krispaket-lattare-att-fa-a-kassa